Knjige se pišu srcem

Edicija knjiga Ex corde poesis

Ediciju knjiga EX CORDE POESIS pokrenuo je Grafoprint iz Gornjeg Milanovca, izdavač i štamparija, s možda utopijskom ali svakako vizionarskom željom urednika i vlasnika Tomislava Karadžića da se knjiga vrati čitaocu. Izgledom a i na dodir, knjige odišu toplinom i pobuđuju želju da se drže u rukama i da se čitaju.

A sadržaj svake knjige pisan je celim srcem naših najvećih prozaista i pesnika, tako da naslov edicije nije slučajan.

EX CORDE POESIS – Od srca ispevano.

Knjige su štampane u ograničenom, bibliofilskom tiražu od 333 primerka i numerisane sa željom da tokom vremena postanu kolekcionarska vrednost.

digitalna stampa knjige
1. DOBRICA ERIĆ – ČARDAK IZMEĐU ČETIRI JABUKE

Prva knjiga edicije je nažalost, poslednja knjiga Dobrice Erića, tačnije novo i izmenjeno izdanje knjige „Čardak između četiri jabuke“. Lirska proza, opora i realna, ne jednog vedrog slavuja sa reke Gruže, već čoveka koji se, proživevši život pun vedrine oprašta od života. Ovo je neki nepoznati Dobrica Erić, opor i dubok, svestan prolaznosti života.

Tvrdi povez, Dimenzije 220 x 125 mm, šiveno, pokazna traka, 156 strana, crno-belo.

2. BOŠKO LOMOVIĆ – PESME SA TERASE

Stanja kriza i katastrofa oduvek su nadahnjivala umetnike. Pesme među koricama druge knjige edicije „Ex corde poesis” nastajale su u doba korone, na terasi stana našeg poznatog pesnika i vrsnog novinara Boška Lomovića.

Inteligentne pesme koje pravim bojama oslikavaju život u jednom teškom vremenu.

Tvrdi povez, šiveno, pokazna traka, 220 x 125 mm, 120 strana, crno-belo.

3. VANJA BULIĆ – ŠOLE

Treća knjiga biblioteke Ex corde. Roman o našem legendarnom golmanu i izuzetnom čoveku Milutinu Šoškiću. Knjiga Vanje Bulića ne govori samo o Šoletovim sportskim uspesima, već je to roman o ljudskoj veličini, časti i poštenju, gde je patriotizam iznad milionskih cifara novca.

Tvrdi povez, šiveno, pokazna traka,

220 x 125 mm, 304 strane, crno-bela štampa.

4. PERO ZUBAC – ODABRANA SEĆANJA

Knjiga odabranih i neobjavljenih stihova jednog od najvećih srpskih i južnoslovenskih pesnika današnjice, uz čije Mostarske kiše su se generacije zaljubljivale i volele, a čija zvezda nije potamnela.

U znalačkom i pažljivom izboru Boška Lomovića, Pero Zubac se i ovom svojom knjigom, u izdanju Grafoprinta, objavljuje kao autentičan bard u čijim pesmama se nalaze sačuvane mnoge naše minule ljubavi, ali i one koje će se tek dogoditi.

Neprevaziđeni pesnik svetlosti, sna i uspomene – Pero Zubac.

5. DUŠKO TRIFUNOVIĆ – SAČUVAJ MI ONU KOJU VOLIM

Duško Trifunović bio je najpevaniji pesnik srpskog jezika. Na stotine pesama napisao je za jugoslovenske muzičare i izvođače i pomogao im da steknu slavu koju ne bi imali u narodu bez njegovih stihova.

Manje je poznato da je Duško Trifunović i pre i posle svog estradnog angažovanja bio izvanredan i samosvojan pesnik, čije smo pesme premalo čitali i još manje razumeli.

Grafoprint donosi sada izbor njegovih najboljih stihova, od sarajevskih do novosadskih i sremskokarlovačkih godina, uz posebnu celinu s njegovim probranim pesmama pisanim za muziku.

6.  MILOŠ ZUBAC – POVRATNICI U LJUBAV

Književnik, esijista i kantautor, čovek širokih kulturoloških interesovanja i dubokih životnih uvida, Miloš Zubac je pre svega pesnik koji nije birao laku niti očekivanu stazu odlučivši da se kao umetnik pisane lirske reči sudbinski nadoveže na svog slavnog oca.

Grafoprint najavljuje i knjigu eseja koja će uz Povratnike u ljubav činiti jedinstvenu celinu. Jedan od izvornih srpskih pesnika s muzikom, onaj koji poput mosta povezuje vreme velikih jugoslovenskih kantautora s današnjim vremenom u kojem gotovo da ih nema, izuzetan scenski pripovedač i izvođač – Miloš Zubac.

7.  DARA RADOJEVIĆ – OČEVE PRIČE

Najnoviji naslov iz biblioteke Ex Corde – knjiga mudrosti „Očeve priče“ pesnikinje Dare Radojević.

Možda nekako dodati: napisani su čitavi tomovi stručnih knjiga na temu očeve ljubavi. A ova knjiga, nalik primenjenom Svetom Pismu, uzvišeno jednostavno sažima sve ono što bi o tome trebalo znati,

Dimenzije 12,5 x 22 cm 162 strane.

8.  MIROSLAVA PAŠIĆ GAGOVIĆ – NA POČETKU BEŠE EVA (ŽENE BIBLIJE)

Biblija je, nema sumnje, najveća riznica ženskih likova i karaktera pa su žene, svojim delanjima i osobenostima, glavna pokretačka i presudna snaga gotovo svih starozavetnih događanja.

Koristeći i svrsishodno naplaćujući onu praiskonsku voćku, one dominiraju biblijskom scenom i postaju lajt-motiv sveukupnog štiva. Uvidela je to Miroslava Pašić Gagović, i svojim znanjem i umećem stvorila delo kakvo još nije viđeno u svetskoj literaturi.

Analizom žena Biblije ona nam, nudi – Bibliju na dlanu i izvrstan priručnik za izučavanje.

9.  BOŠKO LOMOVIĆ – IZABRANE P(J)ESME

Među koricama „Izabranih p(j)esama“ Boška Lomovića je 126 pesama svrstanih u devet tematskih ciklusa. Reč je o izboru iz pesnikovog stvaralaštva u proteklih 50 godina objavljivanom u desetak zbirki i u brojnim časopisima širom SFRJ.

Lomović je jedan od retkih naših pisaca koji se podjednako koristi sa oba vida srpskog jezika, tj piše i na ekavskom i na ijekavskom. To svedoče i pesme (pjesme) u ovom izboru. Iako je poznatiji kao pisac za decu i mlade (deset pesničkih i tri pripovedačke zbirke i sedam ro­mana).

„Izabrane p(j)esme“ su namenjene odraslim čitaocima.

10. MILOŠ ZUBAC – ČETVRTA ZEMLJA

Knjiga koju su oni koji su je čitali u rukopisu, a umeju objektivno da joj odrede vrednost, videli kao kapitalnu. Na 440 stranica, sabrani su opštekulturni eseji Miloša Zubca, srpskog književnika i kantautora, koje je on zapisivao tokom petnaest godina, iz oblasti muzike, književnosti, slikarstva, filma, ali i njegovi dubokouvidni tekstovi o ratu, bolestima, međuljudskim relacijama i civilizacijskim problemima. Četvrta zemlja je multižanrovska knjiga – pored dominantih eseja, tu su i prevedena pisma i Zubčeve pesme u kojima se ogleda pitanje kulturnog herojstva, nekadašnjeg i sadašnjeg. Knjiga je bogato ilustrovana crtežima Milana Gagića, a među njegovim portretima nalaze se takvi planetarni junaci poput Boba Dilana, Krisa Kristofersona i Lenarda Koena, ali i velikani našeg prostora poput Miroslava Antića i Miloševog oca Pera Zubca. Ipak, Četvrta zemlja najviše govori o kulturnim herojima koji nisu poznati današnjici, te će čitanje ove knjige biti uzbudljivo putovanje u izuzetno vredne svetove koji su autoru jasno vidljivi i dobro poznati, a većini sveta sasvim nevidljivi i nepoznati.